Achterzijde

1. Achillespees klachten

Bij een verkeerde voetstand of forse toegenomen belasting kan er overmatige rek ontstaan op de achillespees. Hierdoor kan er langdurige pijn ontstaan, veelal in het onderste 1/3 deel of aan het begin van de achillespees. Indien de klachten aanhouden kan dit lijden tot een ontsteking van de achillespees. Helaas komt deze blessure vaak voor bij hardlopers en hurk-gerelateerde beroepen.

2. Bursitis (slijmbeursontsteking)

De bursa, oftewel de slijmbeurs, is een met vloeistof gevuld ‘kussentje’. Deze zorgt ervoor dat de huid en spier soepel over een de botstructuren kunnen glijden. Bij een slijmbeursontsteking (bursitis) is er sprake van roodheid, warmte, zwelling en pijn ter hoogte van de slijmbeurs. Bij het hielbeen kan een slijmbeursontsteking ontstaan doordat er wrijving is tussen de huid en het hielbeen, bijvoorbeeld door het gebruik van ongeschikt schoeisel.

3. Haglundse exostose

Een haglundse exostose is een benige verdikking aan de achterkant van het hielbeen. Een haglundse exostose hoeft niet direct klachten te geven. Indien klachten worden deze meestal veroorzaakt door het dragen van foutief schoeisel, waarbij het contrefort (de hielkap van de schoen) druk en/wrijfing geeft aan de exostose. Tevens kunnen klachten voortkomen door standsafwijking, waarbij er een verkeerde trekkracht op de aanhechting van de de achillespees plaatsvindt.

4. Morbus Sever

De ziekte van Sever Schinz is een irritatie van de groeischijf van het hielbeen bij kinderen, met name jongens, (vaak) tussen de 7 en 12 jaar. Doordat de groeischijven dan nog niet volledig uitgehard zijn kan door een te hoge belasting (bijv. sport) deze groeischijf geïrriteerd of ontstoken raken.

5. Hielspoor / Fasciopathie / Fasciïtis Plantaris

Bij forse belastingen of een foutieve voetstand kan de peesplaat overbelast raken (fasciopathie) en uiteindelijk resulteren in een peesplaatontsteking (fasciïtis plantaris). Bij een te grote trekkracht van de peesplaat aan het hielbeen kan er een  verkalking van het bot ontstaan, wat resulteert in een puntig uitstekel (hielspoor).

Onderzijde

Bovenzijde

Achterzijde

Binnenzijde

Buitenzijde

Lichaam

Kunnen wij je helpen?